Advies bij verandering

Bedrijfsopvolging

Het is een mooi en belangrijk moment: de overdracht van je familiebedrijf op de volgende generatie. Een speciaal moment, waarvoor je alle belangrijke zaken graag vooraf goed geregeld wilt hebben. Hoe zorg je dat de – al dan niet geleidelijke – overdracht goed verloopt en waar moet je precies rekening mee houden? Wat is bijvoorbeeld de rechtsvorm, hoe ‘financieel gezond’ is jouw familiebedrijf, wat is de aanleiding van de opvolging en welke rol heeft de directeur-grootaandeelhouder precies? En dan: welke consequenties mag je verwachten na de verandering van de bedrijfsvoering? Ik heb al vele familiebedrijven geadviseerd en help jou ook graag in de gang naar de perfecte bedrijfsopvolging. Daarbij ben en blijf ik onafhankelijk en objectief, zodat onderlinge relaties het proces geen parten gaan spelen. Complexiteit is immers geen zeldzaamheid en stevige onderhandelingen zijn geen uitzonderingen. Als externe partij breng ik mijn kennis en kunde in en hou ik tegelijkertijd ieders belangen in het oog. Zo ben je er zeker van dat het traject goed wordt ingericht én afgerond.

MBO & MBI

Of er bij jou of binnen jouw bedrijf nu sprake is van een Management-Buy-Out (MBO) of een Management-Buy-In (MBI), er kleven altijd risico’s en nadelen aan de trajecten die ermee gepaard gaan. Maar beide hebben absoluut ook zo hun eigen voordelen. Veel ondernemers vinden een MBI risicovoller, omdat er hierbij iemand van buiten naar binnen komt die de onderneming vaak amper kent. Dit terwijl het bij een MBO voor iedereen duidelijk is met wie men in zee gaat. Aan de andere kant: een frisse, objectieve blik kon juist wel eens heel goed uitpakken voor het bedrijf. Hoe dan ook: zowel bij MBO als bij MBI is de procesbewaking nóg belangrijker dan de waardebepaling, omdat er gaandeweg bijna altijd spanningen ontstaan. Mijn rol – aan de voorkant van het traject – is dan ook die van procesbegeleider. Ik doorzie niet alleen de financieringsbehoefte, ik manage tevens het psychologische proces tussen koper en verkoper. Een voorname faciliterende rol, waarin ik de juridische, commerciële en managementtechnische aspecten bekijk, altijd onafhankelijk ben en rekening houd met de belangen van alle partijen. Met een grondige aanpak in elk stadium voorkom je bijna altijd dat er een conflict ontstaat.

Fusie & Overname

Ondernemingen groeien sneller door fusies en overnames dan door autonome groei. Elke fusie heeft fiscale aspecten. En: ook al impliceert een fusie altijd gelijkheid tussen partners, een goede voorbereiding bepaalt uiteindelijk het succes van de samengang. Want een fusie kent voordelen, maar zeker ook nadelen en daar wil je als ondernemer op bedacht zijn en goed mee om kunnen gaan. Trouwens, ook bij fusies in een internationale markt wil je kunnen handelen met kennis van zaken. Voor veel ondernemers is het regelen van een fusie – naast het aansturen van de dagelijkse bedrijfsprocessen – een zware taak. Als externe specialist begeleid ik je dan ook graag in dit proces.

Een overname impliceert ongelijkheid tussen partners. Het overgenomen en vaak veel kleinere bedrijf valt straks onder controle van het overnemende bedrijf. Overnames kunnen economisch gezien heel nuttig zijn, maar hebben ook gevolgen voor de mensen die er werken. En er komen meestal ook emoties kijken. Overweeg jij een bedrijfsovername of -verkoop? Dan vraagt deze strategische keuze om een al even strategische benadering en behandeling. Als jouw persoonlijk adviseur ondersteun ik je graag gedurende het gehele traject, zodat de kans op succes wordt vergroot en jij je tegelijkertijd zonder zorgen kunt blijven richten op je core business.